Exposure Therapie als onderdeel van behandeling PTSS

Exposure Therapie als onderdeel van behandeling PTSS

Exposure Therapie wordt gebruikt in de behandeling van PTSS. PTSS staat voor Posttraumatische stressstoornis. Psytrec is een Psychotrauma Expertise Centrum, een GGZ instelling gespecialiseerd in de behandeling van complexe PTSS.

Exposure therapie: blootstelling aan de traumatische ervaring

Exposure TherapieExposure betekent blootstellen. Bij exposure therapie wordt de patiënt blootgesteld aan zijn trauma. In een veilige omgeving haalt de patiënt zijn herinneren op. Ze vertellen alles wat er gebeurd is. Vooral de moeilijke momenten worden steeds weer herhaald. Door er steeds weer over te vertellen, ervaart de patiënt dat het trauma steeds meer tot het verleden gaat horen. De patiënt kan er steeds beter over praten zonder dat het daadwerkelijk herbeleefd wordt. De scherpe kanten gaan er steeds meer vanaf. Natuurlijk vindt de exposure therapie plaats met een gespecialiseerde behandelaar. Het steeds weer opnieuw vertellen van de traumatische ervaring zorgt voor opluchting bij de patiënt. Bovendien wordt de angst voor de gebeurtenis verkleind.

Onderdeel van het intensieve kortdurende dagprogramma van Psytrec

Deze vorm van therapie is onderdeel van het Intensive8 dagprogramma van Psytrec. Dit programma duurt 5 of 8 dagen en is volledig intern. Het 8 daagse programma bestaat uit 2 modules van 4 dagen waarbij de patiënt tussendoor drie dagen naar huis gaat. Sommige onderdelen zijn in groepsverband, zoals psycho educatie en het sport en bewegingsprogramma. Andere behandelingen zoals exposure therapie en EMDR zijn individueel.

Heb jij een posttraumatische stressstoornis?

Complexe PTSSHeb jij te maken gehad met een traumatische gebeurtenis? Ben je bijvoorbeeld militair en heb je het gevoel dat je vastgelopen bent? Herken jij jezelf in de symptomen van PTSS? Dan is behandeling bij Psytrec wellicht wat voor jou. Psytrec is gespecialiseerd in behandeling van complexe PTSS. Bij deze vorm is er sprake van meerdere trauma’s die zich steeds verder opstapelen tot ernstige problemen ontstaan. Complexe PTSS treedt vaak op bij geüniformeerde beroepen zoals politieagenten en militairen.

Reageren is niet mogelijk.